Press

  Skaraborgsbygden.png 

Gunborg vågar tro på sin förmåga

Publicerad 16 mars 2018 10:20 (uppdaterades 16 mars 2018 10:21)

Foto Skaraborgsbygden.jpg

Gunborgs Sahlins bok Tro finns nu både som e-bok och pocket . Bland annat hittar man den i dagligvaruhandeln i Skövde. Snart kommer den även ut som ljudbok.

Som ung skrev hon noveller och blev publicerad många gånger. Efter att inte ha skrivit på nästan ett decennium har Gunborg Sahlin nu gett ut sin första roman – Tro.

Gunborg Sahlin tittar ut genom sitt lägenhetsfönster och säger det som de allra flesta tänker just nu.

– Jag längtar efter våren.

Snart tar och hon sambon sitt pick och pack för att spendera sommaren i Hjo. Men innan dess är det lite annat som ska göras. Till exempel sitter hon och korrekturlyssnar på den kommande ljudboken som ges ut den 20 mars. Det är bråda dagar och ett krävande arbete. Men hon är nöjd med valet av inläsare i Petronella Simonsbacka.

– Hon provläste och jag kände att hon var huvudkaraktären i boken.

Hennes roman Tro som gavs ut i början på februari handlar om Rakel som växer upp under svåra förhållanden i Skövde. Hon hamnar på barnhem men finner en vän i den döda Linnéa som drunknade i en brunn som trettonåring och aldrig har fått ro.

– Jag vill inte avslöja för mycket, säger Gunborg med ett leende. Det är en ganska tung och svår bok som jag försöker balansera med humor.

Skrattet är viktigt menar hon.

– Jag tror man måste få skratta lite för att det ska hugga till i hjärtat.

Boken är dock den första i en serie som kommer att följa huvudkaraktären. Den andra boken är redan på gång och Gunborg har redan börjar spåna på huvuddragen i den tredje.

Förutom karaktärerna kommer böckerna i serien alla att utspela sig i just Skaraborg.

–  Jag vill att böckerna ska utspela sig i Skaraborg för att jag känner till bygden, miljön och jag tycker att det är så pass stort att det funkar. Men det handlar också om stoltheten över var man kommer ifrån, alla böcker måste inte utspela sig i storstäder som Stockholm och Göteborg.

Skrivandet har varit med Gunborg sedan barnsben och själv tror hon att det började med en enkel skoluppgift.

– Jag tror att det började i mellanstadiet. Då fick man ofta en rubrik som ’Mitt sommarlov’ och alla skrev typ samma saker. Men jag läste mycket redan då och om de andra skrev att gräset var grönt så skrev jag att det var skimrande och grönt. Lärarna valde alltid att läsa upp min uppsatser, minns hon.

I tonåren gick skrivandet över i novellform och så småningom böcker. I Tro var det karaktären som blev grunden och som själva berättelsen kom att byggas upp utifrån. Gunborg säger att hon själv bara fastnar för böcker med just starka karaktärer.

– Jag retar mig på böcker där jag inte fastnar för karaktärerna. För mig ska en karaktär sätta spår i dig, får dig att bry dig.

Gunborg skriver där hon befinner sig för tillfället.

– Antingen sitter jag i soffan här i lägenheten i Skövde eller så sitter jag en annan soffa i Hjo. Förr hade jag mer en skrivhörna men nu behöver jag bara ha lite ordning och reda omkring mig så är jag nöjd.

I helgen är det dags för hennes första bokmässa.

– Jag ska till bokmässan i Borås, det ska bli jätteroligt, säger Gunborg.

 

Ida Sundén

ida@skaraborgsbygden.se

 

 

 

P4skaraborg_lay_srgb

Tisdag 13 Mars

Idag har jag blivit intervjuad i P4 Radio Skaraborg. Intervjun börja 38:25 in i programmet. Lyssna här:

 

 

SLA loggaGunborg SLA.jpg

”Det handlar om att tro”

SKÖVDE: Gunborg Sahlin släpper sin första roman

Efter att inte ha orkat skriva en rad på nio år tog Gunborg Sahlin åter upp skrivandet för ett år sedan. Nu släpps hennes första roman Tro i början av februari.

Skövdebon Gunborg Sahlin har alltid gillat att skriva. Men efter att ha lagt sin hobby på hyllan började hon nio år senare att skriva på sin första roman som nu är klar.

Övat mycket

I en lägenhet i Skövde bor Gunborg med sin sambo och labradoren Ozzy. Det är där och i sommarstugan i Hjo som hennes första roman har vuxit fram under ett års tid.

– Det har varit jätteroligt. Jag har övat mycket på att skriva tidigare men nu har jag haft ett mål och en tro att följa. Det handlar om att tro på sig själv, säger Gunborg.

Lokalförankring

I den nya romanen, som heter just Tro, får man följa Rakel som efter att ha tittat ner i en hemsökt brunn börjar se flickan Linnea som tidigare drunknat. En händelse som leder till en stor vänskap.

– När man läser den här boken vill jag att man ska känna att trots det Rakel råkar ut för i boken så hittar hon en inre styrka som jag tror alla har och det är det som jag tycker är viktigt att lyfta fram.

Boken utspelar sig till stor del i Skövde och Gunborg menar att det är viktigt att berättelsen har en lokal förankring.

– Man ska gräva där man står och jag känner till omgivningen här.

Uppehåll i nio år

Men vägen till att bli klar med den första romanen har varit lång trots att Gunborg länge vetat att hon gillar att skriva.

– När jag kom in i tonåren skrev jag noveller som jag skickade in till tidningar och fick honorar. Då funderade jag på att ”det här kanske är något för mig” och sedan har jag skrivit när jag har känt för det. Men det har aldrig blivit något av det.

Senare i livet kom dock skrivandet att läggas på hyllan i flera år.

– För tio år sedan blev jag långvarigt sjuk som de inte fick bot på. Så jag skrev inte på tio år. Men nu har jag successivt blivit bättre och för ett år sedan orkade jag ta upp skrivandet igen. Intresset för att skriva har ju alltid funnits där och nu gör jag det.

I samband med att romanen Tro började bli färdig bävade Gunborg dock för att försöka komma på vad som skulle vara på omslaget till boken. Men snart löste sig problemet utav sig självt.

– Jag såg en bild av en ren tillfällighet via en Facebook-grupp och fastade för den direkt. Men då hade jag ingen tanke på att det skulle bli omslaget för jag ville bara ha en tavla på min vägg.

I början av februari släpps romanen men Gunborg har redan börjat blicka framåt.

– Råmanuset till del två är redan klart. Sedan handlar det väldigt mycket om hur den första och andra boken blir mottagna. Så jag hoppas att folk gärna vill fortsätta läsa om Rakel.


Joacim F Kaiberger